Webinar "Splošna varnost proizvodov"

Novosti, ki jih za trgovce prinaša Uredba 2023/988/EU o splošni varnosti proizvodov in se začnejo uporabljati še v letošnjem letu.

PROGRAM:

9.00 – 9.05

Uvod

Trgovinska zbornica Slovenije

 

 

 

9.05 – 11.30

 

Predstavitev Uredbe 2023/988/EU o splošni varnosti proizvodov ter Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o splošni varnosti proizvodov -vidik obveznosti za trgovska podjetja

 

 

Breda GORŠEK, vodja Sektorja za proizvode, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

11.30 – 11.50

Razprava, vprašanja

 

Uredba 2023/988/EU je bila sprejeta z namenom, da se glede na razvoj v zvezi z novimi tehnologijami in spletno prodajo revidira in posodobi Direktivo 2001/95/ES, tako da bi se zagotovila skladnost z razvojem harmonizacijske zakonodaje Evropske unije in zakonodaje o standardizaciji, boljše delovanje odpoklica proizvodov iz varnostnih razlogov in jasnejši okvir za proizvode, podobne živilom, ki so bili doslej urejeni z Direktivo Sveta 87/357/EGS.

Decembra letos, natančneje 13. decembra se začenjajo uporabljati prenovljena pravila na področju splošne varnosti proizvodov in to neposredno v vseh državah članicah, kot izhajajo iz evropske Uredbe 2023/988/EU o splošni varnosti proizvodov. V postopku sprejemanja je tudi nacionalni Zakon o izvajanju Uredbe (EU) o splošni varnosti proizvodov, ki bo uredil tudi nadzor, kazenske določbe ter nekatere druge določbe, na primer glede uporabe slovenskega jezika. Navedena zakonodaja o splošni varnosti se uporablja v primerih, kjer za posamezen proizvod ni posebnega tehničnega predpisa, kar pomeni njen zelo širok obseg uporabe na področju neživil. Ob navedenem pa se splošna varnost uporablja tudi v primeru, ko za posamezen proizvod obstaja harmonizacijska zakonodaja in tehnični predpis in se zakonodaja o splošni varnosti uporablja za tiste vidike tveganja, ki jih zahteve iz tehničnih predpisov oziroma tehnični predpis, ne pokrivajo, na način kot je natančneje določen z Uredbo 2023/988/EU.

Uredba 2023/988/EU pa se ne uporablja za: zdravila za uporabo v humani ali veterinarski medicini; živila; krmo; žive rastline in živali, gensko spremenjene organizme in gensko spremenjene mikroorganizme v zaprtem sistemu ter proizvode rastlin in živali, neposredno vezane na njihovo prihodnje razmnoževanje; živalske stranske proizvode in pridobljene proizvode; fitofarmacevtska sredstva; opremo, s katero se potrošniki prevažajo ali potujejo, kadar jo neposredno upravlja ponudnik storitev v okviru prevozne storitve, ki se opravlja za potrošnike in je ne opravljajo potrošniki sami; zrakoplove iz člena 2(3), točka (d), Uredbe (EU) 2018/1139 in starine.

KOTIZACIJE NI!

Vljudno vabljeni!


Prijava na seminar (Webinar "Splošna varnost proizvodov")

Potrjujem, da so prijavljene osebe predstavniki navedenega podjetja. Soglašam, da TZS vneseni e-naslov uporablja za obveščanje v zvezi s tem seminarjem.