ZaUpam - podpora trgovskim podjetjem za dodatno izboljšanje sestave živil in spodbujanje zdravih izbir

          

Trgovinska zbornica Slovenije kot tudi naši člani se zavedamo svoje družbene odgovornosti, kar vključuje tudi naslavljanje zdrave in uravnotežene prehrane za zdravje prebivalcev Slovenije.

To nas je vodilo, da skupaj s partnerji Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Inštitutom za nutricionistiko (NUTRIS) in Institutom »Jožef Stefan« (IJS) zasnujemo program, v katerem bomo preko izvedenih aktivnosti in rezultatov prebivalcem po eni strani ponudili več zdravih živil in spodbujali zdravo prehranjevanje, po drugi strani pa jih bomo aktivno spodbujali, da bodo po takšnih živilih tudi posegali. Pri snovanju našega programa sta nas podprla tudi Zveza potrošnikov Slovenije ter Društvo za varovanje srca in ožilja Slovenije.

Z izvedenimi aktivnostmi trgovske družbe aktivno spodbujamo k dodatnemu izboljševanju sestave živil, predvsem pri trgovskih blagovnih znamkah ter k deljenju podatkov o sestavi živil v javne podatkovne baze. Ob tem pa bomo s pomočjo trgovskih družb potrošnike ozaveščali o nacionalnem znaku za označevanje živila z ugodno prehransko sestavo in podpirali promocijo živil z ugodnejšo prehransko sestavo (po sprejemu nacionalnega predpisa).

Projekt se izvaja v obdobju od februarja 2023 do novembra 2025.

Projektni partnerji:

  • Trgovinska zbornica Slovenije (TZS)

        Kontakt:
        Mija Lapornik, vodja projekta
        Karmen Fortuna, sodelavka na projektu (e-naslov: karmen.fortuna@tzslo.si in telefon: 01 58 98 218)

Projekt sta podprla:

Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

 POMEMBNI DOKUMENTI:

VSEBINSKE AKTIVNOSTI PROGRAMA

1. DIGITALNO ORODJE NutriForm

Razvili smo odprto digitalno orodje NutriForm (dodaten zavihek znotraj informacijskega sistema NutriBase) za spodbujanje izboljševanja sestave živil, ki je brezplačno na voljo po predhodni registraciji na spletni povezavi: https://nutribase.ijs.si/.

Vse nosilce živilske dejavnosti, ki proizvajate ali tržite živila na območju Republike Slovenije vljudno vabimo k uporabi informacijskega sistema NutriBase, ki je namenjen urejanju podatkov o sestavi živil ter omogoča dodajanje novih živil in urejanje podatkov o obstoječih živilih. Urejeni podatki o sestavi živil se med drugim delijo v mobilno aplikacijo VešKajJeš ter druge platforme (OPKP, Šolski lonec, CLAS idr.), ki so namenjene ozaveščanju potrošnikov kot tudi raziskavam in razvoju, predvidena je tudi povezava podatkov s seznamom živil z nacionalnim znakom »Dobra izbira«, ko bo le-ta vzpostavljen.

V okviru programa »ZaUpam« je bilo v okviru NutriBase razvito dodatno orodje NutriForm, ki uporabnikom nudi podporo pri izboljševanju sestave živil. Orodje NutriForm je namenjeno živilskim podjetjem za samoocenjevanje hranilne sestave živil in kot pomoč pri izboljševanju sestave živil in pijač. NutriForm vključuje pet modelov (Nutri-Score, FSANZ, WHO/SI in VešKajJeš; po sprejemu nacionalnega predpisa pa bo aktivirana tudi možnost profiliranja po kriterijih za uporabo znaka »Dobra izbira«) za profiliranje živil, ki se po svetu uporabljajo za različne namene – od informiranja potrošnikov, omejevanja oglaševanja živil ali za strokovno ocenjevanje hranilne sestave živil. Orodje NutriForm po vnosu vseh zahtevanih vstopnih podatkov poda oceno živila po vseh petih modelih in prikaže, kje na lestvici se le-to nahaja oziroma izpiše kriterije, ki pri posameznem modelu niso bili doseženi.

Navodila za uporabo orodja NutriForm

Začetek uporabe orodja: Orodje NutriForm lahko uporabljajo vsi uporabniki informacijskega sistema NutriBase, ki je brezplačno za vse nosilce živilske dejavnosti. Orodje Nutriform je izključno informativne narave za podjetja in ne omogoča shranjevanja podatkov in rezultatov profiliranja živil.

Vstop v orodje NutriForm je možen na dva načina:

  1. Vstop iz zapisa obstoječega živila v informacijskem sistemu NutriBase – s klikom na zavihek »NutriForm«. V tem primeru se iz informacijskega sistema NutriBase v orodje avtomatsko prenesejo vsi obstoječi podatki – dopolniti je potrebno le morebitne manjkajoče podatke in kategorije živil. Opozarjamo, da morebitno naknadno dopolnjevanje in spreminjanje podatkov v orodju NutriForm ne vpliva na podatke, ki so bili predhodno shranjeni v NutriBase.
  2. Vstop v prazno orodje NutriForm, v katerem je potrebno na novo vpisati vse vstopne podatke. Vstop je možen s klikom na gumb »NutriForm« v zgornji orodni vrstici v informacijskem sistemu NutriBase.

Izpolnjevanje vstopnih podatkov o živilu: Vsak od uporabljenih modelov živila razvršča v različne skupine, ki so prilagojene posameznemu modelu. Orodje NutriForm avtomatsko predlaga skupine živil za profiliranje za vse modele (v predelu »Profiliranje«). Predlog temelji na podlagi izbrane skupine v predelu »Skupine«. Avtomatizacija izbrane skupine v predelu »Profiliranje« je namenjena poenostavitvi uporabniške izkušnje in je le informativne narave. Skupino profiliranja je nujno potrebno preveriti in po potrebi spremeniti, glede na navodila posameznega modela.

Vsak od petih modelov ima določene obvezne podatke, ki so potrebni za izračun končne ocene. V primeru, da kateri od obveznih podatkov ni vnesen, se ocena modela ne bo preračunala, orodje pa bo javilo, kateri podatek manjka. Poleg obveznega označevanja hranilne vrednosti živila so za določene modele potrebni tudi drugi podatki, kot so vsebnost prehranske vlaknine, % sadja in zelenjave, prisotnost dodanega sladkorja in podobno.

Pojasnila glede modelov za profiliranje živil v orodju NutriForm

  • Model Nutri-Score: Nutri-Score je sistem označevanja hranilne sestave razvit v Franciji, ki preko barvne lestvice potrošnikom poenostavlja izbor živil z ugodnejšo hranilno sestavo. Označevanje je sestavljeno iz petih črk (A-B-C-D-E), vsake v svoji barvi. Živilo se glede na hranilno sestavo razvrsti v enega izmed razredov, pri čemer A (temno zelena barva) predstavlja živila z najugodnejšo hranilno sestavo, E (temno oranžna barva) pa takšna z najmanj ugodno. Algoritem v ozadju sistema Nutri-Score upošteva energijsko vrednost živila, hranila, katerih vnos želimo zmanjšati (sladkorji, nasičene maščobe in sol) in pozitivne komponente, kot so prehranske vlaknine, beljakovine, zelenjava, sadje idr. Nutri-Score je prostovoljni sistem označevanja, ki se ga poslužujejo številne evropske države, najdemo pa ga tudi na določenih živilih na slovenskem tržišču. V orodje NutriForm je vključen algoritem Nutri-Score iz leta 2023. Več informacij o sistemu in navodila za profiliranje so na voljo na povezavi.
  • Model FSANZ: Food Standards Australia New Zealand Nutrient Profiling Scoring Criterion (FSANZ-NPSC) je sistem profiliranja, ki je zakonodajno vpeljan v Avstraliji in Novi Zelandiji za ocenjevanje hranilne sestave živil. Uporablja se za ugotavljanje ali je hranilna sestava živila primerna za uporabo zdravstvenih trditev pri označevanju in oglaševanju živil. Algoritem v ozadju sistema FSANZ upošteva energijsko vrednost živila, hranila katerih vnos želimo zmanjšati (sladkorji, nasičene maščobe in sol) in pozitivne komponente, kot so prehranske vlaknine, beljakovine, zelenjava, sadje idr. Rezultat ocenjevanja je število točk, ki določa, ali izdelek ustreza kriterijem za bolj ugodno hranilno sestavo in, ali se lahko oglašuje z zdravstvenimi trditvami na območju Avstralije in Nove Zelandije. Model FSANZ se v Sloveniji uporablja kot vstopni kriterij pri letnih izborih Najbolj inovativnih živil v organizaciji Inštituta za nutricionistiko. Več informacij o modelu FSANZ-NPSC in navodila za profiliranje so na voljo na povezavi. Več informacij o izboru najbolj inovativnih živil je na voljo na povezavi.
  • Model WHO/SI: Model WHO/SI temelji na priporočilih regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo, ki so bila prilagojena za Slovenijo in vpeljana v »Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili«. Namen smernic je zaščititi zdravje otrok in spodbujati razvoj zdravih prehranjevalnih navad. Smernice temeljijo na »Zakonu o avdiovizualnih medijskih storitvah«, ki določa, da morajo ponudniki oblikovati pravila ravnanja glede oglaševanja živil, ki vsebujejo hranila, katerih prekomerno uživanje ni priporočljivo. Model upošteva parametre hranilne sestave kot so energijska vrednost, skupne maščobe, sladkorji, sol in vsebnost dodanih sladkorjev in sladil. Izbrane kategorije živil imajo določeno maksimalno vsebnost kritičnih hranil; če je katerakoli od teh mej presežena, živilo ni primerno za oglaševanje otrokom. Več informacij o sistemu in navodila za profiliranje so na voljo na povezavi.
  • Model VešKajJeš: VešKajJeš je sistem profiliranja živil, ki temelji na prostovoljnem označevanju hranilne sestave živil v Združenem kraljestvu s t. i. prehranskim semaforjem. V Sloveniji se uporablja v brezplačni mobilni aplikaciji VešKajJeš. Model v treh barvah prikaže podatke o vsebnosti t. i. kritičnih hranil, za katera se priporoča vnos v omejenih količinah (skupne maščobe, nasičene maščobe, sladkor in sol). V rdeči barvi so prikazana hranila z višjo vsebnostjo, v zeleni pa hranila z nižjo vsebnostjo.

Portal »Veš, kaj ješ?« upravlja Zveza potrošnikov Slovenije in vsebuje koristne in zanimive vsebine, ki odgovorijo na številna vprašanja, povezana z zdravo prehrano. Med drugim vsebuje tudi bazo živil in pijač, v kateri lahko na podlagi črtne kode na izdelku pridobite koristne informacije o njegovi sestavi. Na podlagi navedene baze deluje aplikacija »VešKajJeš«, ki vsebuje informacijo o sestavi že več kot 45.000 živil in pijač. V zadnjem obdobju je aplikacija doživela več posodobitev, ki potrošniku omogočajo še bolj ozaveščeno izbiro pri nakupu. Uporaba je preprosta - s kamero pametnega telefona le poskenirate črtno kodo izdelka in na zaslonu se vam prikažejo koristne informacije o hranilni sestavi izdelka. Mobilno aplikacijo si lahko preko Google Play ali App Store prenesete na svoj mobilni telefon. Več informacij o sistemu in navodila za profiliranje so na voljo na povezavi.

Vabimo vas, da preko informacijskega sistema NutriBase in digitalnega orodja NutriForm tudi vi delite informacije o hranilni sestavi vaših živilskih izdelkov na portal in aplikacijo »VešKajJeš?«. Orodje NutriForm vam omogoča izdelavo QR kode z neposredno povezavo do vaše javne objave, ki jo lahko uporabite v vaših promocijskih gradivih (npr. trgovskih katalogih, na spletni strani ipd.).

  • Znak “Dobra izbira”: “Dobra izbira” je predlog nacionalnega simbola za označevanje živil, ki je bil razvit, da bi potrošnikom poenostavil izbor živil z ugodnejšo hranilno sestavo. Znak se bo lahko uporabljal za predpakirano in nepredpakirano živilo ter živilo, pakirano za neposredno prodajo, v skladu s pogoji uporabe znaka v skupinah živil in mejnimi vrednostmi hranil v živilu iz Priloge 1, ki je sestavni del Uredbe o uporabi znaka »Dobra izbira« za lažje prepoznavanje živila z ugodno hranilno sestavo. Predlog navedene uredbe je trenutno v postopku notifikacije pri Evropski komisiji, obdobje mirovanja bo zaključeno sredi januarja 2025. Ta model bo v orodju NutriForm aktiviran naknadno, ko bo navedena uredba sprejeta in objavljena v Uradnem listu RS ter bo dovoljevala uporabo znaka. 

2. BREZPLAČNE DELAVNICE ZA UPORABO ORODJA NutriForm

V okviru programa izvajamo brezplačne praktične delavnice za uporabo orodja NutriForm. Trenutno so na voljo individualna usposabljanja, na katerih posameznemu podjetju prikažemo orodje NutriForm ter zaposlene v podjetju usposobimo za njegovo uporabo.

V kolikor ste tudi v vašem podjetju zainteresirani za izvedbo individualnega usposabljanja, vas vljudno prosimo, da nam vaš interes sporočite na e-naslov: karmen.fortuna@tzslo.si. Po prejemu vašega interesa bomo z vami uskladili termin usposabljanja. 

Ob tej priložnosti napovedujemo tudi splošno usposabljanje, ki bo namenjeno vsej zainteresirani javnosti in nosilcem živilske dejavnosti - uporabnikom orodja NutriForm. Na splošnem usposabljanju bomo poleg uporabe digitalnega orodja NutriForm predstavili tudi Uredbo o uporabi znaka »Dobra izbira« za lažje prepoznavanje živila z ugodno hranilno sestavo, zato bo to usposabljanje izvedeno po sprejemu uredbe, predvidoma v začetku leta 2025.

3. PROSTOVOLJNE SMERNICE ZA TRGOVSKA PODJETJA

Prostovoljne smernice za trgovska podjetja bodo vsebovala podrobnejša navodila za uporabo digitalnega orodja NutriForm ter priporočila za promocijo znaka »Dobra izbira« (po sprejemu nacionalnega predpisa). 

Na povezavi pa si lahko že ogledate vzorčni primer možnosti oglaševanja izdelka s QR kodo, ki vodi do aplikacije "VešKajJeš?".

4. PREDLOG Uredbe o uporabi znaka "Dobra izbira" za lažje prepoznavanje živila z ugodno prehransko sestavo

Predlog uredbe določa uporabo znaka »Dobra izbira« za živilo za lažjo prepoznavo njegove ugodne prehranske sestave, pogoje, ki jih mora živilo izpolnjevati pri uporabi znaka in grafični prikaz znaka.

Predlog predpisa je na voljo preko spletnega portala E-demokracija.

Pojasnila Ministrstva za zdravje k prejetim vprašanjem in pripombam v okviru javne razprave

Dne 15. 10. 2024 se je začel postopek notifikacije predloga uredbe na Evropski komisiji. Postopek mirovanja se izteče 16. 1. 2025.

Predlog uredbe v notifikaciji

O vseh novostih glede nadaljnjega postopka sprejemanja uredbe vas bomo sproti obveščali.

5. ODBOR DELEŽNIKOV

V okviru programa že od začetka njegovega izvajanja deluje Odbor deležnikov, ki ga sestavljajo predstavniki projektnih partnerjev ter člani TZS z živilskega področja, ki se želijo aktivneje vključevati v projektne aktivnosti ali želijo biti le ažurno seznanjeni z aktivnostmi programa.   

Vljudno vas vabimo, da se pridružite Odboru deležnikov in ste na ta način še aktivneje vključeni v projektne aktivnosti in seznanjeni z dogajanjem na tem področju. Kontaktne podatke vašega predstavnika nam prosimo sporočite na e-naslov: karmen.fortuna@tzslo.si.

6. PREDSTAVITVE PROGRAMA NA DOGODKIH IN GRADIVIH TZS

Predstavili smo se na 17. Strateški konferenci o trgovini dne 18. 10. 2023

Predstavitveni letak

in na 18. Strateški konferenci o trgovini dne 12. 11. 2024

    

Program redno predstavljamo tudi na Regijskih srečanjih TZS s člani:

PREDSTAVITEV PROGRAMA V ZBORNIČNEM GLASILU T-INFORMACIJE: